Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

1. Scéal
    Fuaireamar é seo ó Éibhlín Ní Choncubhair , Cil-l Chuile. Fuair sí sin é ón a máthair críonna.
    Chuaigh feirmeoir ar aonach fadó agus nuair a bhi sé ag teacht abhaile bhuail duine muinnteardha leis agus thóg sé isteach sa chairt é chun dul leis a oidhche sin. Bhí cainnt agus cleachtadh acu ag cur síos ar an seansaol, agus níor mhóthuigheaadh an t-am ag imtheacht cois na tine.
    I gcionn tamaill do tháinig duine des na buachaillí isteach agus moltachán maith reamhar aige. Dubhairt an stróinsear leo cad chuige go rabhadar ag déanamh, oiread costais mar gheall ar féin. Seadh, a Shéain arsa fear an tíghe leis. Ní mar gheall ortsa atáimíd ag marbhughadh na caorach so acht tá sé mar nós againn i marbhughadh i gcomhair na hoidhche anocht. 'An misde dom iarraidhe' arsa Seán 'cad í an oidhche atá againn anocht' Ní
    Eibhlin Ni Concubhair
    Cill Chúile, Co. Chiarraí