Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

puirseach is gairid mar lón e seachas glóire na bflaitheas a bheith scartha go deo liom"
    Níor cailleadh leis an ocras í gheibhead sí rud éígin le n-ithe gach lá.
    Tar-éís an droc-shaoghal tháinig móran sagas breoidhteachta sa tír acht bhí aon bhreoidcheacht amháin do bhí an-olc ar fad agus b'sin í an "galar breac." Bhí beirt bhuachaill ag obair ar an mbóthar sa tsneachtadh. Bhi duine aca cos-nochtuighthe. Do bhuail an breoidhteacht é. Do bhain an fear eile dho a bhróga agus chuir sé ar an mbuachaill breoidhte iad agus rug se leis abhaile é ar a dhrom, timcheall míle o'n áit n-a rabhadar ag obair. Fuair an buachaill bás t'reis dul abaile dho agus do buaileadh breoidhte an buachaill a tug abhaile é agus cailleadh é féin.
    Tá baile airighthe ar an ait seo "Baile na mBoc" agus cailleadh seacht deug lion-tighe ann leis an galar breac. Aon lá amháin tháinig an sagart ann agus tosnuig se ag leigheamh. Bhí fear
    1. am
    Maighreud Nic Eoin