Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an tighe agus go raibh a anam ‘á thómhas sa scála ag Naomh Mícheál agus ag an áirseoir. Bhi peacai an tighearna ró throm sa scála do na chuid maitheasaí. Do chaith Naomh Mícheál an bheart chuige do chuir an tighearna ins an leabaid chúinne isteach sa scála agus do árduig sé anairde scála na bpeacaidhe, agus do shábháil an méid sin anam an tighearna”. Sin e an taibhreamh ceudnea a deineadh dúinne” ars an bheirt eile. Do dhúisigheadar a raibh do seirbhísig sa tig agus chuadar go leabaidh an tighearna agus is amhlaidh a bhí sé caillte agus cuma an-deas ar a aghaidh.
    Innseodh don raghal do dtuig ár slánuigtheoir grásta na h-airithe dó tríd an gcarthannacht do cearbáin sé do triúir bráthar an oídhche sin nuair a thug sé leabaidh agus biadh dóibh. Do fuair sé féin leabadh on Slánuightheoir i lár na hoidhche sin i gCathair na nGrást. Do soillseoidh dor na bráithre treibh a gcodladh an rud a ceileadh ar a raibh do chomhluadar eile fé díon an tighe sin.
    Máire Breathnach
    An Charraig, Co. Chiarraí