School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. Sceal Grínn.
    Bhí siopadóir sa Daingean fadó agus eadach i mo a bhíodh á dhíol aige. Bhí an-mheas ag muintir na tuaithe air mar bhí teist ana macántachta air agus i isteach cuige a téirgheadh a bhfurmór ag ceannach earraí eadaig a síodh ag teasabháil uaitha.
    Aon lá amháin bhuail seana-bean isteach go dtí an siopadóir agus cuma an-bhrónach uirthi.
    "Dia is Muire dhuit a Pheig" arsan siopadóir "ní feacann tú ró mhaith inniu. An aon ní atá bun-ós-cionn"?
    "Seadh muise a duine chóir" arsa Peig, "nar cualais go bhfuil m'fhear bocht tar éis bháis d'fágail ar maidin inniu slán mar imístear é".
    "Ó" ars an siopadóir "ta ana aithreas orm. Bhíos féin agus Micí ana mhor le na céille riamh beannacht Dé le na anamh". Amen arsa Peig "ach níl
    Tomás Mac Eóin
    Baile na nGall, Co. Chiarraí