Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

mar sin ar feadh an laé agus bhí an fathach ag dul chuin deirigh ag deanamh ar an dtráthnóna.
    Do bhuail an buachaill lé buille fíochmhar an fathachagus do dhein marbhán do. Ní raibh ach an fathach marbh nuair a bhuail an tarbh draoidheachta chuige. Nuair a tháinig sé i naice leis do dhein fathach breágh mór do. Siúd lé na chéile iad agus an chéad bhuille a thug an buachaill do'n bfathach do dhein sé marbhán do ar an dtalamh.
    D'thimigh an buachaill go dtí go mbain sé amach an domhan thoir. Do thomáin sé amach an stoch a guideadh ó'n Rí agus thóg an stoc 800 bóthar suas ag teacht abhaile. Nuair a chonnaic an Rí an stoch ar fad do tháinig ana ioghantas ar agus diaraidh an Rí do cá bfuair sé an stoc ach sin é an uair a inis an buachaill a scéal ó bhun go bárr.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Liam Ó Murchadha