Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fada lé páirc go raibh gach aon t-saghas bláth ag fás ann. Ní raibh aon bheárna sa ghort agus thug an buachaill a ghualla do'n gclaidhe is dhein slíghe cairte ann. Do thiomáin sé isteach an stoc agus ní fada bhí sé ann nuair a bhuail fathach mór chuige. Cad a thug annso thú arsa an buachaill.
    Ní thug faic arsa an fathach. Más troid atá uait arsa an buachaill mise an fear duit. Do thosnuigh an troid agus agus thugadar an lá ag troidgo dtí go dtuith an fathach fuar marbh ar an dtalamh. Do thiomáin an buachaill amach as an bpáirc an dhá chéad bó agus thug sé abhaile iad agus bhí inghean an rí na choinne sa bhóithirín lé biotáille. Do crúgadh mil agus bainne ó na ba an oidhche sin agus bhí an rí ana shásta. Do thiomáin an buachaill leis an stoc arís lár na mháireach agus sé go dtí an gort eile go raibh gach aon t-saghas bláth ag fás. ann.
    Ní fada a bhí sé ann nuair a bhuail
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes