School: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. Ainmeacha na feirme-- gort an tobair, gort póilín, garaidhe an mhaighistir, bearna na circe, leathachra, garaidhe Dhiarmaid, garaidhe Sheain Cheoidh, gort na ngabhar, buailtin an lín, gort Uí Caba, gort an leasa, pairc na gaistíní, muinéar fada, gort an scóir, cluaintíní agus móntainí, gort an tobhair, Sé an fáth go nglaodtar gort an tobhair air, ná tá tobhar beannuighthe ann..Gort an póilín, marbhuigeadh póilín ann fadó. Garraí an mháighistir, annsan a bhí an scoil ag na "soupers" fadó agus tigh beag ag an máighistir ann. Bearnán na circe, annsan a bhíodh cearca an bhaile bailighthe fadó. Garraidhe Dhiarmaid -- bhí sean duine darbh ainm Diarmaid
    Cill Maoilchéadair, Co. Chiarraí
    Mícheál Ó Dómhnaill