Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur fear é sin a baisteach agus é dachad blian . Do chuaidh an fear abhaile agus ní raibh an dalús ag gabhailt do as san amach.
  2. Seana Liosanna.
    Tá mórán liosanna im' pharóiste seo agus a sgéal fein ag baint le gach cheann aca. Níl aon lios am' bhaile féin ach tá lios ins an baile is giorra dhom. Déanamh ciorcalach atá air agus tá doras ar taobh na leasa. Tá bóthair fé talamh ag dul ón lios san go dtí fothrach Bhreandáin.
    Aon Domhnach amháin fadó tháinig bean amach as an lios agus chuaidh sí isteach i gceann de na tighthe agus loirig sí corcán ar bhean an tighe. Fuair agus fáilte.Tráthnóna an lae sin tug sí lei an corcán agus scraice feóla, agus dúbairt sí le bean an tighe é ithe agus ná déanfadh sí aon díoghbháil dí.
    Mícheál Ó Dómhnaill
    Cill Maoilchéadair, Co. Chiarraí