Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgoile ann tamaill agus do bhí "Concúbair" mar mhaigistir tamaill eile ann. Tá mac mic don gConcúbair san áit fós ach Caitílicidhe iseadh é. Nil aon chuid den scoil le feiscint fé lathair ach tá rian beag den lathair na scoile ann anois. Tugtar gort an mhaigistir ar an ngort na raibh an scoil.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ana bocht agus ní raibh aon ní le n-ithe aige. Aon tráthnóna amháin chuaidh sé isteach sa t-séipéal ag paidreoireacht agus thuit a chodladh air.
    Nior dhúisigh sé go dtí meádon oidhche. Timcheall na bealtaine dob é agus bhí an aimsir ana diadhmair. Tar éis tamaill bhuail fear leis agus dubhairt sé leis go bhuailfhadh trí dream daoine
    Mícheál Ó Dómhnaill
    Cill Maoilchéadair, Co. Chiarraí