Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

(ar lean ón leathanach roimhe)

Bhí sé chómh mór sa ar buille go léig sé "Sailm na mallacht" ortha nó ar aon duine a iompuigheadh leó, ná a tabharfhadh aon congnamh dhóibh. Bhí an-eagla ar an bpobal an Domhnach seo mar an fhaid a bhí an sagart ag léigheamh bhí an t-úrlár ag crith agus smuit ag tuiteamh anuas ó cheann an tíghe.

Bhí fear ar an gCarraig fadó agus sé an anaim a bhí air ná Seán Ó Séaghdha Na Sceach. Fuair sé a anaim mar geall ar an slíghe mhairechaint a bhí aige. Is amhlaidh a bhiodh sé ag baint sceach agus a ndiol le daoine a bhiodh ag cuir lion ar na tighthe. Aon lá amháin do chuaidh sé ag baint na sceach, bhí sé ana dheanach nuair a d'fag se an tig agus bhí sé dó a cloig istóidhche nuair a thainig sé abhaile. Nuair a bhí sé ag

Tomás Mac Eóin
Baile na nGall, Co. Chiarraí