Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Do bhí sagart i bparóisde Múrach fadó agus aon lá amháin chúaidh sé suas go dtí barra cnoc Breanainn atá ar an dtaobh thiar de Chorca Dhuíbhne. Nuair a bhí sé thuas i mbarra an chnuic tháinig ceó agus do bhí an sagart ag teacht abaile aríst.Chuaidh se amú sa ceó agus i gcionn tamaill thuit an oídhche.
    Do chonnaic an sagart solus beag tamall mhaith uaidh agus chuaidh sé fé dhéin an t-soluis. Annsan chonnaic se gur tig a bhí ann. Bhuail sé cnag ar an ndoras agus chuaidh sé isteach. Cad a bheadh istigh ná ministir ag ithe a shuipéar agus cat ag coimeád na coinnle dho. Bheannuígheadar dá chéile agus bhíodar ag cainnt ar feadh tamaill.
    Dúbhairt an ministir leis an sagart gur bí sin an obair a bhíonn lé déanamh ag an gcat gach aon oidhche agus ná feadfhadh aoinne d'iachall a chuir ar an coineall a scaoíle uaidh. Do leig an sagart luch amach as a poca agus ruith an cat ar a deícheall indiaidh na luiche. Annsan dúbhairt an sagart "gur treise dúchas ná oileamhaint". Lé na linn
    AT0217: The Cat and the Candle
    Pádraig Ó Séaghdha