Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach bocht an(n) fadó , is minic a bhí agus tá fós agus beidh go deó agus bhí aon mach amháin aicí agus ní raibh dó slige' ge ach dul suas ar an gcnoc agus beart fraoigh láidir a bhaint agus sguaba a dhéanamh agus dul isteach go cathair Chorcaighe gach h-aon t-Satharn á ndíol. San am san teastuigh míora ar Chathair Chorcaighe agus (ní) rabhadar féin a'teacht lé na chéile cé go ndeanfaoí míora do. Dúbhairt duine éigin go mbfeárr é dhéanamh don chéad fhear a geóbhadh isteach droichead nua Corcaighe ar maidin Dé Sathairn.
    Cuireadh gárda ar an ndroichead ar maidin Dé Sathairn agus sé'n chéad duine ghaibh chúca ná Seán agus a bheart sguab thiar air. Togadh suas é agus buaileadh chulaith nua éadaig air feidhre bróg agus stochaí. Deineadh suas é i gcló an duine uasail agus deineadh míora do ar a' gcathair. Bhí a mháthair aige bhaile agus lúthar léathar aicí dtaobh faidh go raibh
    Séamus Ó Conchúbhair
    Cill Chúile, Co. Chiarraí