Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

beith á crú.
    Ba gheárr do dtug an bhó súil ag féachaint siar ar ar an seana cailleach agus chonnaic sí a chuaidh bainne ag imteacht ar fuaidh na h-áite mar ná coimeádfadh an criathár aon bhainne. Ní thug an ghlas gaibhneach aon deoír bhainne uaithe as san amach.
    Cuaidh an seana chailleach abhaile go dúbhach brónach agus cúpla seachtain na diaidh sin tháinig mach léi agus teadán aige ar ínntin an bhó do thabhairt leis abhaile.
    Cuir sé an téadán ar adharca na bó agus bhí sé ghá tiomáint leis abhaile. Bhí ag éirighe go maith leis ar feadh tamaill ach slán mar an-ínnstear é nuair a bhí sé ag dul treasna an bhóthair ar slíghe abaile dho, do cheangail sé sa gclaoidhe agus tá rian a órdóige agus an mhéir fhada agus a ghlúin agus an ghlas ghaibhneach le feiscint go dtí an lá indiú ann.
    Mícheál Ó Dómhnaill
    Mícheál Ó Dómhnaill