Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí an sceal do'n t-seana choileach agus bhí sí sin sasta. Is geárr gur ghaibh an tríomhadh cailín isteach chúiche agus í ag dul amach. Do chaith sí an cheirthilín shnáthín róimpr agus stiúraig sí go dtí an dtig í. Do chuaidh an cailín isteach sa tig agus bhí an seana choileach istigh róimpe. Dúbhairt an seana choileach leis an gcailín go raibh an madra ag fiadach. Nuair a tháinig sé isteach tráthnóna bhí biadh ullamh ag an mbean do.
    Dúbhairt an seana choileach leis an gcailín dul ag triall ar bhuicéad uisce agus chuaidh. Nuair a bhí sí ag triall ar an uisce cé casfaidhe uirrthe ach an madra. Dheineadar sias a n-aigne an seana choileach a mharbhú agus nuair a bhí sí sin na codhladh mhairbh an madra í. Annsan chuaidh an madra agus an bhean abhaile agus thugadar leó a dtriúr leanbh. Nuair a tháinig an madra abhaile dhein fear breágh mor do agus do mhaireadar go lán sásta as san amach.
    AT0425C: Beauty and the Beast
    Pádraig Ó Cathalláin