Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in aimsir ag Piaras Firtéar fadó agus aon mhaidean amháin nuair d'eirig sé bhí a bhean na suidhe roimis agus dúbhairt sí leis gan dul go dtí Piaras indiu in aon chor mar go raibh droch chuma ar an lá. "Tá an fiach dubh ag imtheacht ós chionn an tíghe i rith na maidine agus bhí an ghrian eirighthe an mhoch agus ana droch chómharthaí ar a lá é sin" arsa an bhean. Dhein sé rud uirrthe ach is ag dul i mbreághtheacht a bhí an lá agus tímcheall a dódhéag a chlog chuaidh sé go dtí Piaras. Bhí sé sin sa ghort roimis agus d'fhiafhruigh sé dhó cad a choimeád chomh deanach é. D'inn(is) an fear aimsire dho cad dúbhairt a bhean leis agus dúbhairt Piaras an rann so,
    "Ná creid-se fiolar ná fiadh,
    Ná cómhrádh dian na sean-mhná