Scoil: Naomh Breandán, Baile na nGall (uimhir rolla 14480)

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Caomháin

Ar an leathanach seo

1. Bíodh trí béile bídh aca sa sean-aimsir fadó. Sara mbíodh breacfasta ithte ag na daoine fadó do bhíodh obair laé déanta aca roimis. Sí an tam a bhíodh bíadh na maidne aca idir a hocht is a naoí a chlog.
    Ní bhíodh aon bhíadh ach prátaí agus bainne géar. Nuair a bhíodh meitheal ag aon duine bíodh leanacht aca lé tabhairt don meitheal. Nuair a bhíodh na prátaí ullamh chun iad a chaitheamh amach ar an mbórd do churthaí an bórd ó'n dtaobh clé don dtig. Ní bhíodh ach dhá chathaoir i mórán tighthe an úair sin agus caithtí chlár na coirce a thabhairt isteach chun é chur treasna an dá chathaoir chun slíghe a dhéanamh don líon-tíghe. Bíodh cuid aca suidhte ar an gcorán.
    Do bhíodh muca
    Tadhg Ó Caomháin