Scoil: Naomh Breandán, Baile na nGall (uimhir rolla 14480)

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Caomháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó riamh nuair a bhí an Mhaighdean Mhuire agus an leanbh Íosa agus Naomh Iosaip ag teicheadh go h-Éigipt ó Heróid do bhí an oidhche ana fhuar. Do bhuail tigín beag leo ar taobh an bhóthair. Do chuadhar isteach ann agus loirguidhear lóistín ar fhear an tíghe. Fuaireadar cead a bheith istig. Ní raibh aon solas sa tig acht scolb giúise a bhí ar lasadh sa teine. Tig bocht do b'eadh é bhiodh ag deanamh an plainín agus do chur sé isteach sa teine é agus bhí teine bréagh aca ar feadh na h-oidhche. Bhí ocras ag teacht ortha annsan agus ní raibh aon bhiadh sa tig. Tóg Naomh Íosap arán amach as a phóca agus bhí a ndóthain aca annsan.
    Tadhg Ó Caomháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)