Scoil: Naomh Breandán, Baile na nGall (uimhir rolla 14480)

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Caomháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhíodh mórán tailiúraithe ag teacht anso tímcheall fadó. Síád an ainmeacha ná Tomás Ó Muircheartaig nó Tomás Silbhbheistir a glaodhtaí a glaodhtaí mar leas ainm air. Do bhí priotháir dárb ainm Seán leis an táilliúir. Bhíodh táilliúraithe eile ag teacht timcheall leis gurb ainm dóibh Sean Ó Morchadha, Mícheal Ó Seaghdha, Dómhnaill Ó Leary, Pad Dubhán.
    Thagaidís tímcheall anois agus arís go dtí gach tig. Sé an saghas eadaí a bhídís ag déanamh ná bréidín plainín, bréid cóirithe agus córda - ríghe.
    Nuair a thagaidís isteach ins an tig ina mbíodh aon rud lé déanamh ann gheibhidí cómhla agus churidís treasna dá chathaoir é. Suidhfidís síos ar an
    Tadhg Ó Caomháin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)