Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí tobar i Leath-taoibh Mór i n-aice na scoile go nglaodhtar air Tobar a’ Chapaill. Do rhagadh muinntir a’ bhaile turas ann ‘Lá Sin Seáin’. Do bhí Sasanach ar an mbaile agus bhí capall caoch aige. Bhíodh sé ag stealla mhagadh fé na daoine nuair a deiridís leis go mbíodh leigheas sa tobar.
    Lá an turasa dúbhairt sé go dtriallfadh sé féin an bobhta so féuchaint an raibh an ceart aca. Léim sé ar a chapall agus seo leis timcheall an tobair.
    Leigheasfadh an capall ach buaileadh an Sasanach dall. Sin é an fáth go nglaodhach tobar a’ chapaill ar an dtobar.
    Eibhlín Ní Mhuircheartaigh
    Tomás Ó Fearghíosa