Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Oidhche amháin bhí fear ag teacht ahaile ós na botháin. Bhí sé ag tarrach ar am mhairbh na h-oidhche is é ag teavht abhaile. Ar an slighe abhaile dho, do bhí air gabháil thar áit ana uaighneach ar a dtugtar Clais na bpúcaí - tá sé sin idir Crosaire an Imily agus an Clochán Dubh.
    Fear ana mhiseamhail a bhí ann agus ní chuirfeadh an diabhal féin éagla air.
    Nuair a bhí sé ag fághaint an tighe thug sé píce leis agus dúbhairt se, "mó thruagh-sa an púca nú an sprid a bhuailfead liom-sa anocht, beidh a thuras ceannuighthe go maith aige."
    Bhí sé ag siubhal leis go bréagh réidh agus é ag seimint a phort feadhgaile do féin agus deirtear nár cheart a bheith ag feadhghail ins an oidhche
    Eibhlín Ní Dhómhnaill
    Cill Maoilchéadair, Co. Chiarraí