Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bean a bhí sa Cholony ní fheadair aénne cad as go dtáinig sí. Bhíodh sí i mbothán bheag léi féin.
    Bhiodh doicheall ar dhaoine roimpi nuair a chídhfidís ag teacht í, mar siúrálta glan thuitfeadh rud éigin amach taréis í imtheacht.
    Thainig sí isteach lá go dtí tig ar an mbaile . Bhí crain agus ál banbh sa chistin. Nuair a d'fhág an bhean ní t-állfadh an chráin dos na banbhaí. Bhí na banbhaí ag imtheacht tímcheall na cistineach as a meabhair lé ocras, agus ní raibh deóir lé fághail aca. B'seo lé bean an tíghe go mbain sí amach an Chúlfhionn agus chuir iacall uirthi teacht arís agus a silleadh a chaitheamh ar an gcráin. Do th-ál