Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

1. Buachaill bhí n-aimsir i nDún Chaoin, iasgaire dob eadh é, agus bhí sé mór lé cailín ann.
    Lá Dómhnaig dheineadar suas a n-aigne dul go dtí Cuas an Bhodaig go dtí an gcómhthalan bhí ann. Bhí dall ag seimint ann. Dhein an buachaill agus an cailín greas bhreagh rinnce. Nuair a bhí an rinnce déanta acu chuir an buachaill a lámh na phóca agus thug dhá scilling don gcailín lé tabhairt don ndall. Chuaidh an cailín go dtí an dnall, "Seo dhá scilling a thug iasgaire an oileáin duit." "Iarraim-se ar Dhia" arsan dall "nár bádhtar go deo é," agus chuireadar dóibh abhaile.
    Seachtmhain na dhiaidh sin chuaidh an buachaill abhaile go dtí an oileán ag iascach ghabhar. Bhí h-ochtar sa bhád saighne cloch agus d'eirig piast fén mbád agus d'iompuigheadh an bad béal fuíthí agus badhadh gach aoinne acht é seo. D'fan sé ar barra an uisce agus tháinig an guth ós a chionn, Ní fada uait an chabhair "Ni bádfar go deo thú, fuair an dall
    Eibhlín Ní Mhaeleóin
    An Clochán Dubh, Co. Chiarraí