Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí an t-Athair Dómhnall thiar i nUibh Ráthach na shagart paróiste bhí sé ag léigheamh Aifrinn maidean Dhómhnaig agus ar an slighe do chonnaic sé sgata garsún ag imirt liathróide lé camáin. Chualaidh sé duine des na buachaillí ag easgainí. Is é rud a bhí ar siúbhal aige ná "h-anam ón Riabhach fear deas".
    Ach go h-áirithe d'imthigh an sagart isteach chúcha agus ní leig faic air. Tháinig sé anuas den chapall agus dhruid isteach n-aice leó.
    "Ná cómhartha dhuit bheith age'n Aifreann ná bhéith ag easgainí annsan" arsan sagart lé fear na n-easgainithe. "Beimid ann chómh luath leatsa" arsan garsún. Rug an sagart ar chluais air agus dúbhairt leis "an mó Dia bhí ann". "Bog dom chluais agus dearfhaidh mé leat é." Annsan d'fáisg an sagart an chluais níos feárr aige agus d'fiafhruig dho arís an mó Dia bhí ann, agus dúbhairt arís "Bog dom chluais agus déarfhaidh mé
    Eibhlín Ní Mhaeleóin
    An Clochán Dubh, Co. Chiarraí