Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhíodh Eóghan Ruadh ag múineadh fadó tamall amach ó Dhún na Slógh. Dob iad na daoine dhíolfhadh as na muinnteóirí an uair sin.
    Do bhí garsún bocht san áit agus ní raibh a mhuinntir ábhalta ar dhíol as agus ní thógfai ar sgoil é gan airgead. Bhailibh sé leis ag obair do féin agus aon oidhche amáin bhuail sé isteach go dtí dhá sheana choileach agus loirg loisdín na h-oidhche ortha agus fuair. Fuair sé suipéar uatha agus chuaidh a chodhladh.
    Cómh luath agus fuaireadar na chomhladh é tharraingeadar chúcha cearc bhreág reamhar bhi godaithe acu ó Eoghan Ruadh an File.
    Phrioceadar agus ghlanadar í agus annsan chuireadar ag beiriú i. Nuair bhí si beirbhighthe d'itheadar í. Do bhí an garsún ag éisteacht leó ar feadh na h-oidhche agus gan néall chodlata ag teacht air. Dubhairt coileach acu leis an gcoileach eile dá mbeadh fhios ag Eóghan gur againne atá an chearc dheanfadh sé leibhéal orainn
      1. filíocht
    Eibhlín Ní Mhaeleóin