School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

1. Tá lios ar an mbaile seo agus tá sé lán do phúcaí. Deir na sean-daoine go bhfeicidís soillse ann gach oidhche timcheall a deich a chlog agus as san go dtí na dó-dhéag a chlog.
    Do chítí mórán saghas ainmhidhthe leis ann mar giorraithe agus cait. Lá do bhí fear ag cuir prátaí i n-gort atá cois na leasa. Do chonnaic sé an t-ainmhídhe mór bán ag teacht amach as poll a bhí i lár na leasa. Ba deárbhthach le cat é. Do thug sé cúrsa na leasa timcheall agus annsan d'imthigh sé síos tríd an bpoll arís.
    Núair a tháinig an fear abhaile d'inis sé an scéal dá chómharsa. Dubhairt seisean go raghadh beirt aca soir an lá na dhíaidh agus go réabfaidís an poll.
    Tímcheall a haon déag a chlog an lá na dhiaidh chúadar go dtí an lios chum é a réabadh. Do thugadar piocóidí agus slúaiste leo
    Máire Ní Mhathghamhna
    Peats Nic Gearailt