Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

sé faic ach biotáile.
    Ní raibh aon phóilíní ann an úair sin agus dá bhrí sin bhí sé féin agus Paid Thomáis na máighistrí ar an dá pharóisde. Bhíodh Micí Buidhe ag déanamh lámh láidir ar iascaraithe a bhíodh ag iascach lé líontán gearra ar an dtráigh. Aon bhreac shúaitheansach go gcuirfheadh sé a shúil ann do thógfhadh sé leis é.
    Cuireadh focal fé chuinn go Paid Thomáis go raibh éagóir á dhéanamh ortha. Bhúail Paid Thomáis chuige a mhaide agus beó leis siar ar an dtráigh agus d'fhan ann ar feadh na hoidhche ach má d'fhan nior tháinig Micí Buidhe na ghoire, agus nior lúgha a tháinig i ngoire na hiascaraithe as san amach.
    Dómhnall Ó Súilleabháin
    Imileá an Bhóthair, Co. Chiarraí