School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

1. Tamall maith do bhliantaibh ó shoin bhí baintreach bhocht ann go raibh aon mhac amháin aici. Bean bhocht do beadh í ná raibh ró-ólgaiseach agus bhí sí chomh saonta san is go gcreidfeadh sí aon nídh. N'fheadar sí an domhan counus a dhéanfadh sí saibhreas sí dá mac agus é bheith mór lé rás.
    Dúbhairt sí na h-aigne féin dá bhfanfadh sí ar a glúine a gcómhnaidhe agus go mbeadh uain na h-achtnuighí ann agus go ndianfadh sí ar dhia iarla a dhéanamh dá mac, ní foláir nú go bhfaigheadh sí toradh a guidhe uair éigean.
    Chuaidh sí ar a dá glúin uair fé bhun an t-simné ag féuchaint anáirde ar an bhféir agus "Ó" a Thíghearna dhéin Iarla doin mhac, "Ó" a thigharna déin Iarla dom mhac á nádh aici. Do lean sí air siar
    Dómhnall Ó Súilleabháin
    Imileá an Bhóthair, Co. Chiarraí