Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Do ráinig go raibh gabha ann tamall maith do bhliantaibh ó shoin agus bhí sé ana scannruighthe chun oibre. Bhíodh sé ag obair ó Luan go Sathairn agus ó seachtmhain go seachtmhain agus ó dhubh go dubh. Do bhíodh an ghubh ar fad air i n-am mhairbh na h-oidhche, istoidhche Dia Sathairn agus le glaodh an choilig mhaidean Dia Luain. Ní bhfuair sé aon t-sásamh 'na chuid oibre mara bhfaigheadh sé fághaltas ar an nDomhnach.
    Do ráinig aon oidhche Sathairn amháin go raibh sé ag críochnúghadh a chuid oibre nuair a bhuail chuige an marcach fada dubh, capall bacach aige, agus speal fé na oscail; agus is ar an ngabha a bhí an
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Séamus Ó Súileabháin