Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. Cruadhtan
    Bádhadh
    An Port Dearg 1820.
    Sa bhliain 1820 do bhádhadh arthach - An Port Dearg i dtráigh Uí Duinn sa Leitrúic. Is amhlaidh a bhuail sí i gcoinnibh puirt ghainimhe. Copar a bhí ar bórd aici. Níor tháinig duine saor aiste.
    Bádhadh
    Sa bhliain 1847 do bádhadh long cruithneachtan agus long coirce i gCladach an Teampaill i dtráigh na gCluainte. Buaileadh ar charraig iad. Na máirnéalaigh a bádhadh tá siad curtha sa Teampall Bán.
    Bádhadh Bháid Saighne 1868
    Sa bhliain 1868 do chuaidh beirt dritheár Conchubharaig ó Bhailebhoithín agus colceathrar leo Chonchubharach eile, agus Seamus Ó Higín agus Seán Máirtín ós na GortaDubha ag iascach le bád saighní. Bhí borradh farraige ann. D'iompuigheadh an bád ar a béal agus bádhadh na Conchubharaigh. Sé an t-slighe a saoradh an bheirt eile na gur dh'fhanadar anáirioc ar na saighní agus chuaidh beirt nó triúr de-sna comhursain ó GhortaDubha amach chucha agus thugadar leo isteach iad.
    Básadh Luing
    Sa bhliain 1898 do tháinig an long "Jenny Lind" isteach go Cuan Áirt na Caithne. Long seoil a b'eadh í. Do rug stoirm is anaithe uirthe agus do briseadh na seolta is í
    Siobhán Ní Mainín
    Diarmaid Ó Curáin