Scoil: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (uimhir rolla 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

1. An Tíghearna Talmhan.
    Dhá thíghearna talmhan a bhí annso fadó. Lord Ventry agus Lord Cork. Fear ana dheas dobeadh vLord Cork acht bhí Lord Ventry ana chruaidh. Is i mBaile An Ghóilín a bhí Lord Ventry na chómhnuídhe ins an áit go bh'fuil Coláiste Ide anois. Do bhí sé chómh cruaidh san ar na daoine go gcaithfhidís an féar agus an móin a bhaint agus a thabhairt abhaile dho. Aon duine ná bíodh ábalta ar an gcíos do dhíol ar an lá ceart leis ní thabharfhadh sé aon seans dhóibh acht iad do chur as seilbh a gcuid talmhan. Annsan nuair ná bíodh aon áit eile aca chun dul do théigheadh a bh'furmór go h-Ameiricá acht d'fhanfhadh cuid aca tímhcheall na h-áite i na gcómhnuídhe i
    Seán Ó Mainín
    Baile an Éanaigh, Co. Chiarraí