Scoil: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (uimhir rolla 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí na leanbhaí scoile á scaoileadh abhaile. Seadh, an chéad mhaidean eile scoile thug an bhean sídhe isteach san lios arís í. Chaith sí an lá san ann, agus nuair do bhí na leanbhaí scoile á scaoileadh abhaile um thráthnóna, scaoileadh abhaile í sin leis.
    Dubhairt na leanbhaí scoile lé máthair an chailín, na raibh a h-inghean ar scoil lé dhá lá, agus go mbíodh sí 'na dteannta abhaile gach aon tráthnóna.
    Dubhairt an mháthair go bhfágadh a h-inghean an baile gach maidean. Ar deire thiar thall ghlaoidh an mháthair ar a h-inghin i leathtaoibh, agus d'fhiafruig dhi an fáth ná raibh sí ar sgoil lé dhá lá. Dubhairt an gearrchaile leí, nuair a bhíodh si ag gabháil thar Lios Imeallátha
    Tomás Ó Loinghsigh
    An Riasc, Co. Chiarraí