Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair a thiocfaidh sí cúgaibh chun sibh a mharbhú acht seo slaitín díb" ar seisean dá tharrac aníos as a phóca is thug dóibh í. Acht tar éis do'n chailleach búr leaba chóiriú ar seisean is í ag imtheacht amach bualaid an slaitín seo ar bhúr g-cheann is beidh sibh bhúr luchaig agus is féidir libh imtheacht ins gach blúire de'n d'thig. D'fhág sé slán is beannacht aca is d'imthig sé uatha.
    Bhíodar ag imtheacht leó go dtí gur bhuail an tig leó; cúirt mhór do bhí ann. Bhí lampa mór ag lasadh ann is chídhfeá an biorán beag ar an dtalamh ann. Bhi amadán de bhuachaill aicí a bhí cómh olc léi féin
    Pádraig Ó Ceárna