Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

agus dúbairt "An Dún fé bhárr laisreach an dún fé bhárr laisreach"
    Siús amach leis na caileacha agus ias dá rádh "Tóin mo leinbh sí dóigte agus tóin mo leinb sí dóigte." Nuair a chuadhar siar go dtí beárga bhuail tán do tháinig buille feirge orta go dtí an bean. Do chuaidh an bean a codlad agus nig sí cosa a tlú agus d'iompuig sí a bhéal fé'n gcorcán agus fé'm bpláta. Nuair a tháingeadar ar ais go dtí an dtig bhí an bean in a chodhladh do labhradar leis an dtlú "Oscail dom an tlú" ar siad "Néadfhainn é" arsa an tlú "mac tá mo cosa nighte." "Oscail dom a chorain" ar siad "néidfainn é" arsa an corcán mar tá mo béal fúm." "Iscail dom a coilig" "neadfainn é" mar táim istig an chúib" Do chuadhar in áirde in ndream an tighe am é leagad go talamh nuair a ghlaoidh an coileach agus dúbhairt na cailleaca
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”
    Pádraig Ó Ceárna