School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. Do bhí caileacha in a gcómhaide thiar ins an Dún. Lá amháin chuaigh fear ón oileán agus a mhac ón Daingean. Di fanadar amuig an oidhche seo. Nuair a tháinig an oidhche tháinig na seana caileacha go dtí an dtig seo agus ní raibh istig acht bean an tighe. Do bhí sí ag sníomh agus dúbhramar léi thamall a thabhairt dóibh ag sníomh. Dúbhairt sí léi go dtabharfhadh is fáilte. D'imtig sí san tobar ag triall ar channa uisge. Buail seana bean léi ag an dtobar agus d'innis sí dóibh i dtaobh na gcailleacha agus dúbhairt an t-sean bhean léi nuair a bheadh sí ag deanam ar an dtig an canna uisge a chaitheamh uaithí agus an rádh a Dún fé bhárr laisreach. D'imtig an bean abhaile agus chaith sí uaithi ins an doras
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”
    Pádraig Ó Ceárna