Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Bhí seana cailleach i mbaile Uí Thaidg fadó. Do bhí sí sgot chríona go maith. Do bhí aon mhac amháin ag an seana caoileach seo.Do bhí sí go ana leisgeamhail agus do bhíodh an mac cráidte aici gach lá. Lá amháin do chuimnigh sé ar sheift.
    "Beir ? ag rith go maith leat féin". I lár na h-oidhche do fuair sé a cairt agus a chapall agus do chuir sé a mháthair isteach sa chairt chuige agus do bhailibh sé leis. Oidhce bhreádh gealaige do beadh an oidhche. Do bhí sé ag imteach leis riamh is coid ... nú gur tháinigh dtí an reilg. Do chuir sé a mháthair isteach i gcuín don teampall agus do chuir sé do ... cosa. Nuair a seana cailleach ... cá raibh sí súd lei (agus) sa tsiúil agus dá méid é an siúbhal do