Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Fadó riamh sa t-seana shaoghal chuaidh fear ón OIleán dár bh'ainm Seamas Mór siar go dtí Cladach an Iócair ag baint dhilisg. Tráthnona ceóidh do b'éadh é agus bhí an lá ana the. Nuair a chuaidh sé go barra an chladuig do chonnaic sé thíos an bhean b'áilne dá bhfeachaid a dhá súil riamh agus í ag socrúgadh a gruaige. Do bhí a brat caithte aici di. D'éaluig sé síos agus ghoid an brat uaithi. Nuair a d'feach sí thaírste ní feacha sí an brat. D'imthigh sí leíthe agus do leanaig sí an fear nú gur thaínigh sé go dtí Mám na Leacann. Chait sé uaidh an brat. D'imthig sí uirthi siar go dtí an gcladach gur thriomuig sí air, agus chuaidh fé'n bhfarraige.