Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Sé an chumadh a pósaidís annseo fadó ná théigeadh duine ón tig i aoinfeacht leis an bhfhear óg ag deanamh an chleamhnais go tig na mná, b'eó leó ag rígh-radh go dtí go mbeadh an cleamhnas deanta.
    Théighidís amach ar dtúis ag triall ar an mboileóig (?) go dtí an sagart parróiste. Cuireadh san 'on Daingean iad chun a chúra ... (?) a deanamh croinn. Nuair a faghaidís í, thugaidís leó lón & cóir pósta. Tugaidís an oidhche sin thíos sa Daingean. Muinntir an dá tighe a bhíodh ann um an dtaca seo.
    Ar maidin thugaidís leó seacht bairrle pórtair maidir lé arán bán & im, té, siúcre níor bhféidir trácht air. Chuiridís dá chapaill cairte mór tímcheall Cinn Sléibhe leis an lón. Gabhaidís féin leastuaidh tuaidh chun an t-sagairt. Bíodh ceól & amhrain aca i rith an bhóthair
      1. filíocht