Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó Baile an Fheirtéirig. Do tháinig bád eile ós na Gortudúbha. Do chuaidh cuid do mhuinntir Bhaile an Fheirtéirig ar bórd. Taréis tamaill d'eirigh achrann idir an dá dhrom. Do chaith muinntir Bhaile an Fheirteirig cró iarann anuas ar mhuinntir Dhúnchaoin chuin iad do mharbhú ach isteach na naomhóig féin do chuaidh sí agus do báthadh a raibh innte slán mar a n-innstear é. Do tháinigh gach duine do mhuinntir Dhúnchaoin saor. D'imthi[gh] an t-árthach léi agus an méid a bhí do mhuinntir Bhaile an Feirtéirig innte ar bórd. Sar ar thuit an oidhche do shúncáil sí i "gCúl na mBeann". Do deineadh bainnteach is fiche an uair sin.
    Lé línn na huaire ceadhna do bhí cailín óg ins a' Bhaile Uachtrach thiar. Do bhí sí ana shímplidhe
    Máire Ní Guithín