Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    poll mór isteach ínnthi chun a coirce a mheilt. Do bhíodh na seana mhná ag teacht go dtí an dtig agus mála mór coirce ar a ndream aca cun é mheilt dóibh. Nuair a báthadh an Daggory do bhí a lán gráinne buidhe ínnthi agus do dheinidís cistí do. Nuair a bhí an cruitneact ag imtheact ar an bhfairrige agus théigdís ag triall ar agus mheilidís é agus dheinidís arán de. Do dheinidís min choirce nuair a mheilidís an coirce dólaidís an min coirce le arán buide agus le iasg buide a bhíod anáirde ós chionn an ghail aca cun é bheit ag buidheú. Do bhíod oile róin dá ól aca agus oile an truisge agus oile an mhíol mhór. Tinne deanta de rubháin a bhíod aca insan geimread mar sí is feárr a bhíod cun lasad.
    Pádraig Ó Ceárna
    Seán Tom Ó Cearna