Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    i gcómair an gheímridh. Do bhíod long aca agus dheinidís puirseac (Praisea[ch)]. Do chuiridís sáspan plúir síos air stán agus d'fliuchaidís é le huisce te. Nuair a bhíodh an t-iasg beirigthe do dheinid[ís] é mhionú [?] agus bhainidís as na cnámha agus chaithidís síos ar an bplúr is air an uisge é agus chuiridís ag beiriú é ós chionn na teine agus nuair a bhíod sé ag fliuchaidh do chaithid[ís] oniúin síos air. D'ithidís é nuair a bhíod sé beirighthe. D'ithidís le prátaí é. Do bhíodh iasg buidhe aca le prátai agus le bainne gabhair agus le bainne caorach. Do théigheadh Tomás Pháidí Mhóir suas agus chrúdhadh sé na caoire is na gabhair agus thugad sé abhaile é is dólad sé é le arán buidhe é.
    Feóil. Feóil gabhair agus feóil caorach a bhíod aca i gcómair na Nodlag. Do mharbhuígidís caora nó gabhar gach
    Pádraig Ó Ceárna
    Seán Tom Ó Cearna