Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aca. Annsan chuirdís isteac san stán so é is chrothaidís plúr air gach taobh de. Chuiridís ag bácáil san ngrideal í. Nuair a bhíodh se bácálta te d'ithidís le bainne fuar é. Sin é an sórt aráin a bhíod aca an uair sin. Ní raibh aon chur amach aca an uair sin ar thé ná ar arán bán. Má bhíod an steaimpí ró fhuar air maidin leis an mbainne fuar chuiridís ag téigheamh ar an ngriodal é. Bhíod Boxtaí aca leis dá itheadh. Is prátaí a dheinead an t-arán seo act ní cuirdís puinn prátaí ins an arán seo mar is tóstálta a bhíod sé seo. Bhíodh bonn iarainn aca go mbíod spiaraí beaga anáirde air agus annsan an t-arán air an mbonn iarainn. Bhácaláidís Boxtí fén luaith leis.
    An t-Iasg. Iasg garbh a bhíod aca théighidís ag marbú Pollóg agus ag marbú deargáin agus ag marbú ballaig
    Pádraig Ó Ceárna
    Seán Tom Ó Cearna