School: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (continued from previous page)
    na talmhan. Do briseadh ortha. Do chuireadh as Bhaile an Góilín iad tuisg gur protustúnaig iad. Is thóg an riaghaltas Coláiste Íde ann. Tá an coláiste sin lán do Chaitlicig is tá séipéal dheas istig ann. Do chuir tighearna eile is captain chun talmhan a roinnt thíos timcheall Bhaile an Mhuillin. Roinn é is fágadh na daoine bóchta gan aon chuid den dtalamh. Is mar sin a deineadh an feall ar na daoine fadó.
    Is mó daoine a cailleadh leis an ocras is gan ach codhla amuigh fén spéir aca. Is mó chuid aca a tugadh leis a chuid leabthacha is a chuireadh i bpoll thíos ins na cuaiseanna iad. Nuair a tháinig na báillí annso fadó ceap na daoine go gcuirfí as na tighthe iad. Bhí gach seanabhean is a tocht chlúmh ar a drom aici a chur i bpoll. Ní fios cad a dhéanfhaidís dá mbeadh
    Eiblís Bean Uí Cheárna