Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Caithtear í seo in anóir do Naomh Padruig. Maidean an láe seo, do ciofá idir óg agus aosta amuic ins na páirceanna ag priucadh as an dtalamh ar ar a ndicheall. Do cídfá na seandaone chómh priucaighthe ag dul go dtí an afrionn (?) agus sé nó seacht do sheamróga i dtaobh a hataí. An té a ghaibheann seamróg na gceithre cluas bíonn an t-ádh leis, nú an mí-rath air.
    Nuair a bhí Pádhruig Naomhtha ag múineadh an creidimh do trúir inghean páanach, ní chreidfídís in aon chor go raibh trí pearseanna in Dia. Do chrom Pádruig a cheann agus le na linn sin fhuair sé an t-seamróg