Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Daoine Cáiliúla - Rásanna Naomhóg

Ar an leathanach seo

Ráiseanna Naomhág. Ní raibh an naomh acht aon bhliadhain amháin aige Pádraig Ó Catháin (Peats Micky),; Mícheál Ó Catháin, Mhuiris,; Pádraig Flint Ó Guithin; Seán Eóghain Ó Duinleí. B'é an chéad naomhág í a tháinig san Oileán. Fágruigheadh go mbeadh rás naomhóg theas i gCus Fionntrágha. Chuireadar féin le chéile go raghaidís ann le na naomhóg nuadh. Deireadh na sean daoine leó ná raibh aon mhaith dóibh ann mar ná raibh a ndóthain eóluis aca do gheasgaibh ná raibh sí i bhfad aca - chuadar ann go háirighthe. Nuair a tháinig am an ráis suas, do bhí naomhóg eile ollumh chun dul na gcoinnibh. Bhíodar san as dhá pharróiste, ó pharróiste Mharthan agus ó parróiste an fheirteirig, do cuireadh an dá naomhóig san t-siubhal