Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fíochmhar agus é ag imtheacht ó thonn go tonn agus an fharraige bán ghléigeal na timcheall agus an báidín béal osgailte go heaglach. Bhí mar sin gur bhain sé amach Uibhráthach cúig míle déag slíthe ag déanamh isteach ar an gceibh do, chonnaic duine muinnteardha do é, do cheap sé gur púca nú sprid nú taidhbhise de shaogheas éigin é.
    Síud abhaile ag rádh na corrónach ag iarraidh air Dia é a thógaint chuige féin. San nguidhe do buaileadh buile san cheann air agus labhair an guth "éirig a phuaidhche." D'feac sé tearrais. Ní chreidfeadh sé gur b'é a bhí ann. Le na linn sin preabh sé ag déanamh comhgáirdeachais leis. Mar a mbeadh gur rámhaidhe maith é ní dhéanfadh sé an talamh go deó. Sé an ainm a bhí air ná Eoghan ó Dála