Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Capall - uisge. Fadó riamh sa t-seana shaoghal bhí bean chuibhseach óg ag baint sleadí thíos i mbun Rinnan Uisge. Do chas sí suas a hamhrán dí féin is gan aon chaite - bhuaic ar an saoghal uirthi. Tháinig an capall uisge anoís go dtí an charraig agus bhuail a dhá chrú go siúrálta ar an gcloich agus bhain teine chreasa aiste trí h-uaire gan stop.
    D'imthig sé trí mhíle ó bhaile, siar go h-Innis Tuaisgeart. Le na línn sin d'eirig an fharraige na coilig sheasamh agus sé an rud a dhúbhdirt na daoine act go b'é an rud a bhí an capall ag déanamh ná ag cur inúil don mbean dul abhaile. Mar a mbeadh san bhí sí