Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Tá sé seo air an dtaobh thuaidh de thráighlí. Tugtar turas timcheall an tobair seo agus deirtear go bhfaighfeá leigheas air tinneas fiacaile agus tinneas cínn. Triúr Naomh a bhí ar teicheadh aimsir an chruadhthain. Do léimeadar isteach san tobar. Nuair a tháinig an tóir suas leí ní raibh ann acht trí maltáin agus tugtar "tobar na Molt" ó shoin air. Naomh Breanndán duine acu.
  2. Tobar Naomh Ghobnait. Tá an tobar seo ar an gCeachramhain in nDúnchaoin. Sé an ciall go dtugtar turas Naomh Ghobnait air ná:- Chaith Gobnait sé seachtmhaine ar an maoluig seo gan ghreim ná deoch & ní feadair aoinne cad air a mhair sí.
    Sgéal na taobh