Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh daoine ann fadó ná chaitheadh aon bhróg go mbídís fiche bliadhan d'aois. Bhíodh inginne a gcos briste, sgóiltighthe i gcoinnibh na gcloch agus iad tagaighthe tinn ón dtalamh ceal na mbróg. Bhíodh oiread croicinn air a gcosa agus a dhéanfádh bróga do dhaoine anois. Lóipíni a bhíodh cneatálta ag baile ná bíodh aon bhonn chúcha a bhíodh air na garsúin san gheimhreadh mar thagadh oidhear ortha agus méisgrí na gcosa.
    Gabhdís na mílte de bhróga adhmaid ar an bhfarraige annso. Ní bacaidís le iad a chaitheamh mar bhídis ró íseal agus ag tuiteam dóibh agus bfuiriost tuiteam leó agus a bheith máchaileach na ndiaidh.
    Uisge na gcos. Deirtear nách ceart do dhuine uisge na gcos a chaitheamh amach