Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

Ar an leathanach seo

1. Timcheall leath chéad bliadhan ó shoin san Nodhlaig tháinig triomacht millteach. Ní geabhfá braon uisge dá dtabharfá do bheathadh air. Bhí trí nú ceathair de toibaireacha ann agus thriomuigheadar suas. Do chaitheadh (seana) mná agus fearaibh dul le na mbucaidí dá mhíle ó bhaile go dtí tobar nár triomuig riamh .i. tobar an "Buailteóra" chun biadh na Nodhlag a d'ollmhú. Do bhí an féar iompuighthe ruadh air na cnoic agus é iompuighthe bán air na páirceanna - gach rud spallta.
    1. próisis agus feiniméin
  2. Ceathair nú cúig de bhliadhanta ó shoin bhí an aimsir go h-aoibhínn. Ba mór an seó an brothall.
    Lá amháin tháinig an doircheacht, do dhuibh na tighthe, do dhuibh an áit, do dhuibh an domhan. Do chaitheadh