Scoil: An Bloscaod Mór

An Blascaod Mór, Co. Chiarraí
Máire Nic Gearailt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ars é leis féin airís. Rug sé ar an dtuaigh agus bhain sé an ceann as an soitheach. D'eirig an bhean amach go mear. Chuir sí an fear ag triall ar chulaith manaig. Bheárr sí a ceann agus chuaidh sí isteach i mainistir, agus glacadh léi.
    Dhein cailín na mbráithre rud éicin as an slighe agus is í Morain a daoradh san eagcóir. Cuireadh triail uirthe agus daoradh í chun í a dhóghadh istig i dteine tarraig.
    Tugadh amach í agus bhíodar chun í a dhóghadh. D'feachadar timcheall agus seadh a bhí ná cóisde breágh dearg ag deanamh ortha agus an mháthair bhaistíghe istig ann.
    "Ná cuir aon cheist orm anois a mháthair bhaistíghe," arsa Morainn. "Tá siad 'om dhaoradh annso ach is cuma liom."
    Dubhairt an mháthair bhaistighe ná raibh aon mhilleán ar Mhorainn, agus scaoileadh saor í. D'árduig sí léi ar an gcóisde í a's cad a bhí ach a triúr leanbh istig sa chóisde aici. Bhí sceitimíní ar Mhorainn bocht. Thug an cóisde go dtí tig a fir féin í agus muna raibh áthas ar an rí í d'feiscint ní lá fós é.
    AT0710: Our Lady's Child
    Pádraig Ó Guithín